BEL VE BOYUN AĞRILARINA KARŞI MANUEL TERAPİ

5.11.2014 11:40:06

Günümüzde kas iskelet sistemi sorun ve hastalıkları gittikçe artmakta ve hastaların yaşam konforunu düşürmektedir. Bu süreçte tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olan manuel terapi hastaların yaşam kalitesini arttırıp gereksiz ameliyatları önlemek için tüm kas

Manuel terapi yöntemi ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr.Emin Dişli şunları söyledi:”Manuel terapi özel tekniklerin kullanıldığı ve ellerle yapılan bir fizik tedavi yöntemidir. Bu yöntem ellerle, eklemlere ve bu eklemle ilişkili olan yumuşak dokuya yapılan pasif hareketler olarak da nitelendirilebilir. Hastalıklı bölge ellerle bir takım bastırma, germe, döndürme gibi manevralar yapılarak tedavi etmeye çalışılır. Manuel terapi tek başına yapılabildiği gibi diğer fizik tedavi cihazları ile beraberde yapılabilir.

Manuel Terapinin En Sık Uygulandığı Rahatsızlıklar;

*Bel ve Boyun Fıtıklarında, boyun Düzleşmesinde, lateral ve medial epikondilit (Tenisçi dirseği ve golfcü dirseği), karpal Tünel Sendromu (Sinir Sıkışması), şiddetli Kas Spazmında, faset Eklem Kilitlenmesinde, çene Eklem Problemlerinde sıklıkla kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Manuel Terapide Dikkat Edilmesi Gerekenler;

*Uygulanacak bölgede enfeksiyon varsa, hastanın yoğun osteoporozu varsa, kaynamamış kırığı olan varsa ve kanser hastalarına uygulanmaması gerekir.

Manuel Terapi Kaç Seans Uygulanır?

Haftada 2 seans olmak üzere, hafif vakalarda 2 ila 4 seans, orta vakalarda 5 ila 6 seans, ileri vakalarda 8 ila 10 seans uygulanmalıdır.                  

Bu tedavinin masajla ilgisi yoktur ve alternatif tıp değildir. Bu uygulamada hastalık yoktur, hasta vardır kuralı geçerlidir. Yani tedavi kişiye özeldir. Aynı tanısı olan hastaya farklı manevra uygulanması gerekebilir. Bu tedavinin mutlaka konusunda uzman bilinçli ellerde yapılması gerekir.”