AL BAŞINA BELAYI!

5.08.2014 11:50:48

Bulgarlar, Kayseri pastırmasına sahip çıktı. Hatta yetinmediler, Kayseri'nin eski ismi Kayzer” adıyla patent almak için başvuru yaptılar.

Kayseri’nin adı, başına bela. Yunanistan`dan sonra Türk Mutfağı’na göz diken ata yadigarı Kayseri pastırmasını sahiplendi. Komşu ülke, işi daha da ileri taşıyarak, geleneksel lezzetimiz pastırma için patent başvurusu yaptı. Bu haber, Kayseri’de ciddi bir tepkiyle karşılandı.

   Bilindiği gibi, Bulgaristan geçtiğimiz yıllarda Türkiye`ye has işkembe, paça, sucuk ve rakı gibi bir çok lezzetlerin tescilini almak istemiş, fakat  gelen tepkiler üzerine bu talebi geri çekmek zorunda kalmıştı. Avrupa Birliği Komisyonuna daha önce birçok defa başvuru yapan Bulgaristan henüz sonuç alamadı. Kayseri`nin eski ismi olarak bilinen `Kayzer` adı ile başvuran Bulgarlar `pastırmanın` kendi kültürlerine ait olduğunu iddiasında ısrar ediyor.

   Kayseri Ticaret Odası ise konuyla ilgili itiraz dilekçesi verdi. Gerekli çalışmalarını da sürdürdüklerini söyleyen Kayseri Ticaret Odası ilgilileri pastırmanın Kayseri`ye özgü olduğunu en kısa zamanda yaptıkları çalışmalarla açıklayacaklarına vurgu yaptı.

   Öte yandan bu haberin gündeme gelmesi üzerine Kayseri’de pastırma ve sucum imalathaneleri büyük tepki gösterdi. Üreticiler, “Pastırmanın anavatanı Kayseri’dir. Bunu farklı bir noktaya çekmek, en iyimser ifadeyle izan yoksunluğudur,”dedi ve KTO’dan bu konuda etkin ve ses getirecek bir çalışma içine girmesini beklediklerini ifade etti. (Bedir KuLAY)