BİZ ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR ÜNİVERSİTEYİZ

20.01.2015 12:11:13

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü İhsan Sabuncuoğlu 2014 yılını değerlendirerek, 2015 yılı hedeflerini açıkladı. Noel'i kutlamak isteyen öğrencilere de bir disiplin cezası vermeyeceklerini söyleyen Sabuncuoğlu, Biz özgürlükçü bir üniversiteyiz” ded

İhsan Sabuncuoğlu 2014 yılını değerlendirerek, 2015 yılı için gerçekleştirmek istediği projelerini anlattı. AGÜ Sergi Salonu’nda düzenlenen yemekli toplantıya AGÜ Rektörü İhsan Sabuncuoğlu, Rektör Yardımcısı Erhan Kutanoğlu, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ, üniversite öğretim üyeleri katıldı.

“Yeniden yapılandırmaya gittik”

Üniversitenin bugüne kadar kat ettiği yolu anlatan Rektör ihsan Sabuncuoğlu, “Rektörlük binamızı bitirdik. Büyük ambar denilen binayı ve itfaiye binasını da restore etmeye başladık. Kampus içerisinde 2. Etap çalışmalara başladık. 11 ay sonra restore edilen yeni binaları da bu alana kazandırmış olacağız. Mimarsinan Kampusu ise bizim esas yerleşkemiz olacak. 4 yüzün üzerinde bilim adamı ve sivil toplum kuruluşu yetkilileriyle yaptığımız toplantılar sonucu üniversiteyi yeniden inşa ettik. Dünya nereye gidiyor diye sorduktan sonra gelişmeleri iyi analiz ederek yeniden yapılandırmaya gittik” diye konuştu. 

“Kontrollü büyümek zorundayız”

3 nesil üniversite olduklarını hatırlatan Sabuncuoğlu, eğitim, araştırma ve toplumsal fayda kategorilerini üniversiteye en iyi şekilde uyarladıklarını anlattı. Eğitim konusunda çok başarılı olduklarını vurgulayan Sabuncuoğlu, “Eğitim açısından bizim için 2 unsur önemliydi. Birincisi iyi öğrenci, ikincisi ise iyi öğretim görevlerini bir araya getirmek. Bu ikisi bir araya geldiğinde buradan iyi üniversite çıkar demiştim. Öğrencilerimizin büyük bir bölümünü ilk 25 binden kabul ettik. Ülkenin önde gelen şehirlerinden daha iyi bir performans düzenledik. Daha önce kurulan fakülte ve bölümleri kapatarak, 5 yeni fakülte kurduk. Gelecekteki hedefimiz ise 230 tane kaliteli öğretim görevlisi, 7 bin tanede öğrenciyi bünyemize katmak olacak. Çünkü biz kontrollü büyümek zorundayız” şeklinde konuştu.

“İlkokuldan bile mezun olamayan insanlar iş buluyor”

Araştırma ve toplumsal fayda konularında şehri ve üniversiteyi başarılı yerlere getirmek için uğraştıklarını ifade eden Sabuncuoğlu, “Her yüz kişiden 30’unun işsiz olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Her yıl ekonomiye katkı sağlamak için bir sürü genç üniversitelerden mezun oluyor.  Ama üniversite mezunları değil, ilkokuldan bile mezun olamayan insanlar iş buluyor” ifadelerinde bulundu.

“Biz özgürlükçü bir üniversitesiyiz”

Bir basın mensubunun üniversitede Noel kutlamak isteyen öğrencilere ceza verileceği yönünde bir soru yöneltmesi üzerine, Rektör Sabuncuoğlu, “İnsanların birer ideolojisi olabilir. Öğretim üyeleri ve öğrencilerinde birer ideolojisi olabilir. Ama kurumun bir siyesi kimliği olamaz. Kurumların vizyonu olur, bizim vizyonumuzda, Türkiye’nin milli ve kültürel değerlerini evrensel normlarda buluşturarak iyi dünya vatandaşları yetiştirmek. Ben yıllarca yurtdışında yaşadım, orada milli ve dini bayramlar geçirdim. Orada bizim bayramlarımızı kutlamamıza izin verdiler. Madem biz uluslararası bir üniversite olacağız. Aramızda Müslüman olmayan insanlar var, onların özel kutlamalarına izin vermemiz gerekiyor. Biz özgürlükten yanayız. Biz her türlü ideoloji ve siyasi görüşün özgürce konuşulduğu, tartışıldığı bir ortam yaratıyoruz. Biz aynı geminin içerisindeyiz. Bu kurum hepimizin. Bu olaylarla ilgili herhangi bir disiplin soruşturması başlatılmadı” dedi.  

Haber: Dilek Bolat