BU NASIL İŞ SUAT ALTIN?

11.11.2014 10:59:15

Kayseri ‘de kende sektöründe son dönemlerde hızlı bir çıkış yapan ve Erciyesspor'a da isim sponsoru olan Suat Altın İnşaat, hafta sonu şaşaalarla, şatafatla İldem'de tanıtım yaptı!

Kimler yoktu ki, o inşaat alanında; Erciyesspor Başkanı Ziya Eren, teknik direktör Bülent Korkmaz, futbolcular, medya, bidolu davetliler…

  Suat Altın İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Suat Altın, mikrofonu eline aldı, anlattı da anlattı. Lansmanın (tanıtım) yapıldığı alanda, her şey sorunsuzdu, sözde. Oysa kurulan platformun hemen arkasında inşaatlarda çalışan işçiler gözden kaçan ayrıntıydı. Ön tarafta izzet-i ikram, arka tarafta canla-başla inşaatta çalışmaya devam eden işçiler. Davetliler, kendilerine sunulan ikramlarla keyfine bakarken, işçiler can pazarındaydı.

  Ülkemizde hemen  her gün gündem oluşturan iş kazaları dikkat çekerken, bir kez daha gördük ki, iş güvenliği filan hak getire. Adamlar ön tarafta tanıtım yapıyor, inşaat alanının arka tarafında iş güvenliği kapsamında alınması gereken önlemlerin bir çoğu yok. İnşaat işçilerinin güvenliği yok, Allah’a emanet çalışma koşulları.

  İnşaat şirketinin, dostlar alışverişte görsün diye Erciyesspor’u getirdiği inşaat alanında, verilen kokteyde  herkes ikram edileni yerken, bilmem kaç metre ötede, yasa ayaklar altına alınmış, göstermelik bir baretin dışında başka başka güvencesi olmayan işçiler, sessiz sedasız çalışmaya devam ediyordu… Bu çalışma,  ta ki, Büyük Kayseri Gazetesi’nin objektiflerine yansıyana kadar. Fotoğraflarla inşaat alanının çalışma koşulları vizyona girdiği andan itibaren, derhal harekete geçildi ve işçiler çalıştıkları alanlardan teker teker çağrılarak, sözde sorun bir çırpıda çözülüverdi(!)

  YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ

  Şimdi biz, sorumlu gazetecilik anlayışıyla soruyoruz…

  Şuan Altın’ın inşaat alanında ortaya çıkan bu görüntülere ve yasaya göre iş güvenliği yönetmenliğine uyuluyor mu?

  -5 ekim 2013 yılında resmi gazetenin 28786 no’lu sayında belirtilen İş Sağlığı ve Güvenliği’nin hangi temel esasları bu inşaat alanında var?

  -Fotoğraf yalan söylemez, ön tarafında tören yapılan inşaat alanında çalışan işçilere kim sahip çıkacak?

  -Yasa, yönetmelik, yönerge ne ifade ediyor?

  -Bu firmanın Erciyesspor’a isim sponsoru olması, kendisini imtiyazlı ve yasalardan muaf mı kılıyor?

  -Ya Melikgazi Belediyesi, sahiden bu 1000 konutluk inşaatı hakkıyla denetledi mi?

  -Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın, Suat Altın İnşaat ile Erciyesspor arasında imzalanan sponsorluk anlaşmasında yer alması ve sonrasında ortaya çıkan bu görüntüler,akıllarda yer alan soru işaretlerinin büyümesine yol açıyor…

  O YASA NE DİYOR?

  A)  Yapı alanındaki çalışma yerleri için genel asgari şartlar

Yüksekte çalışma

1– Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma olarak kabul edilir.

2– Yüksekte yapılan çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulur:

a) Yüksekte yapılması zorunlu olmayan montaj ve benzeri çalışmaların mümkün olduğunca öncelikle yerde yapılması sağlanır.

b) Yapılacak çalışmaların önceden planlanması ve organize edilmesi, bu planlama yapılırken yüksekten düşme ile ilgili hususlara acil durum planında yer verildiğinden emin olunması sağlanır.

c) Çalışanların, çalışma yerlerine güvenli bir şekilde ulaşmaları uygun araç ve ekipmanlarla sağlanır.

ç) Çalışma yerlerinde çalışanların güvenliği öncelikle, güvenli korkuluklar, düşmeyi önleyici platformlar, bariyerler, kapaklar, çalışma iskeleleri, güvenlik ağları veya hava yastıkları gibi toplu koruma tedbirleri ile sağlanır.

d)   Toplu koruma tedbirlerinin düşme riskini tamamen ortadan kaldıramadığı,  uygulanmasının mümkün olmadığı, daha büyük tehlike doğurabileceği, geçici olarak kaldırılmasının gerektiği hallerde, yapılan işlerin özelliğine uygun bağlantı noktaları veya yaşam hatları oluşturularak tam vücut kemer sistemleri veya benzeri güvenlik sistemlerinin kullanılması sağlanır. Çalışanlara bu sistemlerle beraber yapılan işe ve standartlara uygun bağlantı halatları, kancalar, karabinalar, makaralar, halkalar, sapanlar ve benzeri bağlantı tertibatları; gerekli hallerde iniş ve çıkış ekipmanları, enerji sönümleyici aparatlar, yatay ve dikey yaşam hatlarına bağlantıyı sağlayan halat tutucular ve benzeri donanımlar verilerek kullanımı sağlanır.

e) Yapı işleri sırasında ve yapı işleri bitirilip yapı kullanıma geçtikten sonra yüksekte yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere oluşturulacak yatay ve dikey yaşam hatları için gerekli olan bağlantı noktaları ve yapısal düzenlemeler, projenin hazırlık aşamasında belirlenerek sağlık ve güvenlik planı ve sağlık ve güvenlik dosyasında yer alır.

f) Yüksekte güvenli çalışma donanımlarının, düzenli olarak kontrol ve bakımlarının yapılması sağlanır. Uygun olmayan donanımların kullanılması engellenir.

g) Bu alanlarda çalışanlara yüksekte çalışmayla ilgili tehlike ve riskler konusunda bilgilendirme yapılarak gerekli eğitim verilir.

ğ) Yüksekte yapılan çalışmalar işveren tarafından görevlendirilen ehil bir kişinin gözetim ve kontrolü altında gerçekleştirilir.

3– Kullanılan güvenlik ağları; malzeme özellikleri, yapılan statik ve dinamik dayanım deneyleri ile bağlantı ve kurulum şartları bakımından TS EN 1263-1 ve TS EN 1263-2 standartlarına ve ilgili diğer ulusal standartlara, konu ile ilgili ulusal standart bulunmaması halinde ilgili uluslararası standartlara uygun olması sağlanır ve yapılan işe uygun tipte güvenlik ağı seçilir. Yapı alanında kullanılan güvenlik ağının kullanma kılavuzu işyerinde bulundurulur. Güvenlik ağları standartlara ve kullanım kılavuzuna uygun şekilde kurulur.

4– Betonarme platformların döşeme kenarlarında, asansör, merdiven, baca, şaft, aydınlatma boşlukları gibi döşemelerde süreksizlik meydana getiren boşluklarda, duvar ve perde duvar gibi yapı elemanları arasında süreksizlik meydana getiren pencere ve benzeri boşluklarda çalışanların veya malzemelerin düşmesini engelleyecek toplu koruma tedbirleri alınır, korkuluk sistemlerinin kullanılması halinde korkulukların bu Yönetmeliğin Ek-4 (A) Yüksekte Çalışma başlığının 6 ncı maddesinde tanımlanan özelliklere uygun olması sağlanır.

5– Herhangi bir sebeple betonarme platform kenarında güvenli korkuluğun bir kısmının geçici olarak kaldırılmasının gerektiği durumlarda, bu alanlarda gerekli güvenlik tedbirleri alınır ve çalışanlara uygun kişisel koruyucu donanımlar verilir.

6– Korkuluklarda;

a) Platformdan en az bir metre yükseklikte ve herhangi bir yönden gelebilecek en az 125 kilogramlık yüke dayanıklı ana korkuluk,

b) Platforma bitişik, en az 15 santimetre yüksekliğinde topuk levhası,

c) Topuk levhası ile ana korkuluk arasında açıklıklar 47 santimetreden fazla olmayacak şekilde konulan ara korkuluk,

bulunması sağlanır.

Geçitlerde güvenlik

7– Çalışma platformları ve geçitler kişileri düşmekten ve düşen cisimlerden koruyacak şekilde yapılır, boyutlandırılır, kullanılır ve muhafaza edilir.

Düşen cisimler

8– Yüksekte yapılan çalışmalarda kullanılan el aletleri ve diğer malzemelerin düşmelerini engelleyecek tedbirler alınır.

9– Çalışanlar, düşen cisimlere karşı öncelikle toplu olarak korunur.

10– Yapı alanında, cisimlerin düşerek tehlike oluşturabileceği bölgelere girişler önlenir veya gerektiğinde kapalı geçitler yapılır.

11– Yapı alanında, çalışanlara uygun baş koruyucu donanımlar verilerek kullanımı sağlanır.

12– Yapı alanında, malzemelerin hangi yükseklikten olursa olsun doğrudan yere atılmaması, dengeli ve güvenli bir şekilde indirilerek uygun bir yere istif edilmesi sağlanır. Atık malzemelerin uzaklaştırılması için moloz kaydırakları gibi güvenli çalışma yöntemleri tercih edilir.

     Yasa bu kadar açık… Biz de bir kez daha soruyoruz… Suat Altın İnşaat’ın tanıtım toplantısı yaptığı ve işçilerin çalıştığı alanda bu güvenlik tedbirlerinin hangisi var?