“Çiftçilerin zararı ne olacak?”

28.05.2020 12:21:00

Saadet Partisi Melikgazi İlçe Başkanı Sinan Aktaş, “İlimizde yaşanan zirai don kaynaklı hasarların hasar tespit çalışmaları sadece Tarsim yani Tarım sigortası olanları kapsamakta. Peki, geriye kalan çiftçilerimizin hali ne olacak?” dedi.

Aktaş, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Geçtiğimiz günlerde gece sıcaklığın -5 derecelere kadar düşmesi tarımsal ürünlerin donmasına neden oldu. Başta Tomarza, Bünyan, Pınarbaşı ve Sarız olmak üzere tüm ilçelerimizde yaşandı. Don oranı % 80’leri buldu.  İl Tarım müdürümüz Mustafa şahin beyin açıklamalarından anladığımız kadarı ile ilçe tarım müdürleri ile beraber hasar tespit çalışması yapılmaya başlanmış ancak bu hasar tespit çalışmaları sadece Tarsim yani Tarım sigortası olanları kapsamakta. Peki, geriye kalan çiftçilerimizin hali ne olacak? Bir kere ekmek için tohum, mazot ve işçilik masrafı yaptılar. Şimdi donan tarlalarını aynı masrafı bir daha yaparak ekmek zorundalar. Yeniden ekimden dolayı kar edemeyeceğini düşünen çiftçilerimiz tarlasını ekmez ise ne olacak? Tarım sigortası Tarsim maalesef bir türlü tüm çiftçilerimizi kapsamı içine almayı başaramamıştır. Kapsamı içinde olanlarda ise ödemenin, zararın %50’si civarında olduğunu duyuyoruz. Doğal afetlerden dolayı çiftçilerimizin her yıl mutlaka az ya da çok zararları olmaktadır. Tarımsal ürünlerin ekiminin sürekliliğinin sağlıklı bir şekilde sağlanabilmesi için tüm çiftçilerimizin bir şekilde bu çatı altında toplanması ve ödemelerin zararın % 100 ünü kapsayacak şekilde yapılması şarttır.”

 

İlçe Başkanı Aktaş, “Salgın hastalık sürecinde her karış toprağın önemi büyük. Bu nedenle başta Mehmet Özhaseki, AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu ve İl Tarım Müdürü Mustafa Şahin’i konunun çözümü ve çitçilerimize sahip çıkmaya davet ediyorum.” dedi.



Anahtar Kelimeler: “Çiftçilerin zararı olacak?”