GEÇMİŞİNİ ARIYOR!

11.12.2014 11:40:59

Azerbaycan vatandaşı Hacı Mehmedov Cebrayil, Azerbaycan – Kayseri hattında geçmişini arıyor. Nenesinin nasihati üzerine diyar diyar Kayserili büyük dedesi İsmail Hakkı Efendi'nin akrabalarını arayan Hacı Mehmedov Cebrayil'in tek isteği; yuvasını Azerbayca

Azerbaycan vatandaşı Hacı Mehmedov Cebrayil, Azerbaycan – Kayseri hattında geçmişini arıyor. Nenesinin nasihati üzerine diyar diyar Kayserili büyük dedesi İsmail Hakkı Efendi’nin akrabalarını arayan Hacı Mehmedov Cebrayil’in tek isteği; yuvasını Azerbaycan için terk etmiş, sonrasında birçok eziyet çekmiş atası İsmail Hakkı Efendi’nin Türkiye’de ki yakınlarına ulaşabilmek.

 

Hacı Mehmedov Cebrayil, dedesi İsmail Hakkı Efendi’nin aslen Kayserili olduğunu söyleyerek, “Büyük dedem İsmail Hakkı Efendi, 1918 yılında Kayseri’den; Ermeni ve Rusya işgali altındaki Azerbaycan’a yardım etmeye gidiyor. Orada Ermeni’lerle savaşıyor. Savaştan sonra, Azerbaycan’ın Şaki kentine yerleşiyor;  bir ermeni kızıyla evleniyor. 2 erkek bir kızı oluyor”  dedi.

Gözyaşları içerisinde, dedesinin hikâyesini anlatmaya devam eden Hacı Mehmedov Cebrayil, “İsmail Hakkı Efendi savaş bitti rahata erdik diyemeden, Azerbaycan bu kez de Sovyet Rusya’nın işgaline uğruyor. Yine cepheden cepheye koşuyor dedem.  Nenemi Ruslar kaçırıyor; Kazakistan’a sürgüne, çalışmaya gönderiyor. Rus’lar, dedem İsmail Hakkı’yı Azerbaycan’da öldürüyorlar.  Geriye kalan 3 çocuğuna komşular bakmaya başlıyor. Onlarda zor şartlar altında büyüyorlar, yuva kuruyorlar” diye konuştu.

 

“20 yıldır aralıksız akrabalarını arıyor”

 

İsmail Hakkı Efendi, Kayseri’de kız kardeşleri olduğunu eşine söylüyor. Cebrayil’in nenesinin ise son arzusu oğulları veya torunlarının akrabalarını bulması. Hacı Mehmedov Cebrayil de, 20 yıldır aralıksız akrabalarını arıyor. Önce dedesinin mezar taşını buluyor. Mezar taşında, Osmanlıca İsmail Hakkı Efendi yazıyor. Daha sonra Kayseri’den, Ermenilerle savaşıp Azebaycan’ın işgalden kurtulması için göç ettiği bilgisine ulaşıyor.

“Erdoğan’dan ret cevabını alıyor”

 Önceki gün Türkiye’ye gelen Hacı Mehmedov Cebrayil, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanına gidiyor. Orada aldığı cevap karşısında ise şok oluyor. Cumhurbaşkanlığı’nda görüştüğü yetkililer, ‘Elinde hiçbir belge yok, Erdoğan sana nasıl yardım etsin’ diyorlar. Hacı Mehmedov Cebrayil, cumhurbaşkanlığı konutu önünde eylem yapmayı, hatta orada gece gündüz bir cevap almak için bekleyeceğini söylüyor. Ancak bu cevap üzerine Kayseri’ye dedesinin nüfus bilgilerine ulaşmak için geliyor.

“1918’de soyadı mı var?”

 Kayseri’de ilk olarak Melikgazi Belediyesi ve Valilik’teki görevlilerle görüşüyor. Valilikte görevli memurlar ise, 1918’de Kayseri’den Azerbaycan’a giden İsmail Hakkı efendi’nin soyadını veya lakabını soruyorlar. Hâlbuki Türkiye’de soyadı kanunu 21 Haziran 1934’te kabul ediliyor, 2 Ocak 1935’te yürürlüğe giriyor.

 

Hacı Mehmedov Cebrayil’in hayatı da zorluklar içerisinde geçiyor. Azerbaycan  bürokrasisinde görev yapan yetkililerin eşlerinin Ermeni olması nedeniyle Azerbaycan’da iş bulamadığını iddia ediyor.  Nedeni ise işte bu geçmişte yaşadıkları kahramanca öykü.  Yılın 6 ayı Rusya’da çalışıyor, diğer 6 ay ise Azerbaycan’da yaşam mücadelesi veriyor.

Hacı Mehmedov Cebrayil, Türkiye’de ki yetkililerden yardım bekliyor. Nenesinin son arzusunu yerine getirmek ve Türkiye’deki akrabalarını bulmaları konusunda yardımcı olmalarını istiyor.

 Azerbaycan’da evinin yanında bir okul olduğunu söyleyen Hacı Mehmedov Cebrayil, okula büyük dedesi İsmail Hakkı’nın adını vermek istiyor.

Haber: Dilek Bolat