GIDA TERÖRÜ AÇIK SÜTE GÖZ YUMMAYIN

21.01.2016 09:21:18

Kayseri´de açıkta satılan süt ve yoğurtlar tehlike saçıyor.

 

 

Türkiye´de tüketilen süt miktarının yüzde 70´inin açık sokak sütü, hijyenik koşullarda işlenmeyen ve dağıtılmayan sütün tüberküloz, tifo, şap, şarbon ve sarılık gibi pek çok hastalığa neden oluyor.

Kayseri´de de bu açışkanlığın devam ettiği ve bakkal, market önlerinde açıkta satılan süt sağlığı tehdit ediyor. Vatandaşlar sokakta satılan sütün ve yoğurdun sağlık açısından tehlike oluşturduğunu vurgulayarak, ?Türkiye´de açık süt tüketimi yasak olmasına rağmen hala çok yaygın. Sokakta bu sütlere ulaşılabildiği sürece insanlar tüketmeye devam edecekler. Açık sütün bulunabilirliği, açık süt tüketimi konusunda alışkanlık yaratıyor. Bir takım yanlış inanışlar açık sütün tercih edilmesine neden oluyor. Açık sütün taze, vitamin açısından zengin olduğu düşünülüyor. Ancak açık sütün yarattığı tehlike konusunda toplumu bilinçlendirmek gerekiyor? ifadesini kullandılar.

Sokak süt örneklerinde kabul edilemeyecek miktarda bakteri tespit edildi. Koliform bakterilerin çiğ süt içerisinde bulunduğu o sütlerin yapısında bulunması o sütün bağırsak orijinli bir kaynakla temas ettiğini ve bu süt içerisinde her türlü hastalığa neden olabilecek mikroorganizmaların bulunabileceğini gösteriyor. Bu sütler kesinlikle tüketilmemelidir.

Kaynayan süt beyaz sıvıya dönüşüyor

Yapılan araştırmalarda açık sütün vitamin değerlerinin, uluslar arası kabul edilmiş besin kompozisyon cetveline ve ısıl işlem geçirmiş süte göre çok düşük olduğu belirlendi. Açıkta satılan pek çok süt örneğinde, süte yüksek oranda nişasta gibi maddeler ile su karıştırıldığı tespit edildi.

Sokaklardan alınan sütü mikroplardan arındırmak için, 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürebileceğini ancak sütün kaynatılınca içindeki vitaminler başta olmak üzere besin değerinin yüzde 50 ila 90 oranında azaltmaktadır. Sütten ancak içindeki besin öğeleri korunduğu zaman yararlanabiliyoruz. Örneğin süt, vücutta enerji oluşumu gibi birçok önemli görevi olan riboflavin (B2) vitamini açısından en zengin kaynaklardandır. Ancak açıkta satılan sütün değerleri incelendiğinde bu vitamin değerinin beklenenden daha çok düşük olduğu görülüyor. Kaynatma ise açık sütte zaten düşük olan riboflavin değerini daha da azaltıyor. Araştırma sonuçları ısıl işlem geçirmemiş açıkta satılan sütün, besin değeri ve mikrobiyolojik açıdan tüketiminin uygun olmadığını açıkça gösteriyor.

Sütün kesinlikle çiğ tüketilmemesi, çünkü insanlar için bu kadar değerli besin kaynağı olan süt aynı zamanda mikroorganizmalar için de son derece elverişli bir ortam. Hayvanda sağım ortamında çevrede bulunabilecek tüm hastalık yapıcı organizmaları içerme riski var.

Sokak sütü, gelişmiş ülkelerde çoktan unutulan ancak ülkemizde hala yaygın olan bir tüketim şeklidir.

Köy pazarı yöresel Pazar veya sokaklarda güğüm içinde veya pet şişelere konularak satılan sütlerin gündüz otlamaya bırakılan, üzerinde sinek ve dışkıların bulunduğu ineklerden sağılması doğal beslenmek isteyen tüketicilerimizin göz ardı etmemesi gereken önemli bir nokta olmalıdır. Sağlık açısından özellikle mikrobiyolojik ve kimyasal kirleticiler nedeni ile sokak sütlerinin tüketilmesi oldukça sakıncalıdır. (Haber: Bekir Aslantaş)