İNSANLIĞA HİZMETİN SEVDALISIYIZ

25.02.2015 17:23:42

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile söyleşimiz devam ediyor... Artık eğitim zamanı diyen Büyükkılıç, eğitim faaliyetlerini anlattı. Her semti sosyal tesislerle donattıklarını söyleyen Büyükkılıç, sıra dev yatırımlarda diyor... Feci bir şekild

Sosyal donatılarla döşüyorsunuz her yeri. Bu konuda neler söylersiniz?

Bizim artık fiziki olarak eksikliklerimiz almadı. Bizde sosyal alanda faaliyetlere yoğunlaştık. Geçen gün Melmek kursiyerlerinin çalışmalarından bir sergi açtık. Onları görünce çok duygulandım. Uzmanlar bunları daha iyi değerlendiriyorlar. Dediler ki, Bu ürünlerin piyasada şu kadar değeri var.” Bunlar el emeği, göz nuru. Kursiyerler şurada hem bir kazanım elde ediyor, hem de bir beceri sahibi oluyor. Bazen satıyorlar, para kazanıyorlar bazen de çeyiz olarak yapıyorlar. Bunlar bizim hoşumuza gidiyor.

Çok fazla kursunuz var. Kursiyerlere hangi alanlarda eğitimler veriyorsunuz?

Eğitim alanında ücretsiz kurslarımızda var. Örneğin mantar üreticisi yetiştiriyoruz, arıcılık kursu veriyoruz, bina görevlisini doğalgazı nasıl yakması gerektiği hakkında kurs veriyoruz. Bunlar gibi en az 20 alanda verdiğimiz kurslar var. 20 semtimizde, 20 tane tesisimiz mevcut.

Bundan sonra neler yapacaksınız bu manada?

Şimdi daha büyüklerini daha dev çalışmalarını yapıyoruz. Örneğin Tınaztepe'de çevre düzenimiz bitmiş durumda. Onu da tamamladığımızda açılışını yapacağız. Her yaş grubunun ihtiyacına cevap verecek olan gerek sportif, gerek kültürel, gerek eğitim, gerek kurslar anlamında bir düzenleme olacak. Yüzme havuzu dâhil olan tesisimizi hayata geçirdik. Yine Konaklar'da benzeri çalışmayı projelendirdik. Yarın Fen İşleri ile 2015 yılında yapacağımız çalışmaların son noktası olacak olan görüşmeyi yapacağız.  Her gün birbirimizle bir araya gelmek suretiyle bir eksiğimiz var mı, takıldığımız bir yer var mı, revize etmemiz gereken bir boyut var mı bu manada görüşmelerimizi yapacağız.

 

Nişanlı gençlere de evlilik hakkında bilgi veriyorsunuz…

 115 tane öğretmenimiz var. Eğitim, kültür, sosyal, beceri kurslarıyla ilgili. Bugün de arkadaşlarımız açıkladı. 10 bin civarı öğrencimiz var. Her semtte her mahallede çalışmalarımız var. Anne bilincini oluşturmak, aile sorumluluklarını anlatmak, evlenecek gençlerimize gerekli çalışmaları yapmak, onların aile mantığıyla yetişmesini sağlamak amacıyla yaptığımız projeler var. Boşanma olaylarının artış gösteriyor olması, tabi bu sadece belediyenin sorumluluğunda olan bir olay değil. İnancımızda da tasvip edilmeyen bir olay. Boşanma olayı yürekler yakan, evler yıkan bir olay. Buna fırsat vermemek için gençlerin duygularını bastırma, birbirlerine sahip çıkma, aile anlayışını oluşturma, anne olduğundu, baba olduğunda, eş olduğunda nasıl davranılacağı konusunda bilinçlendirme.

 

Belirli aralıklarda seminerler de düzenliyorsunuz…

Mesela geçenlerde Alzehimer konusunda Prof. Dr. Emel Köseoğlu hocamızın Melikgazi Belediyesiyle birlikte Üniversitede yaptığımız bir çalışma var. Toplumu bilinçlendirmek, bu konuda sosyal yönüyle bu konuyu öp plana çıkarmak ve üzerinde durmak için bu projeyi yaptık. Bugün böyleyiz ama yarın ne olacağız bilmiyoruz. Acıma duygusundan öte, yapmamız gereken ne var, bir şeyler yapabilme konusunda düşünmek.

 

Engellileri de önemseyen bir belediyesiniz. Engelliler için yeni çalışmalarınız var mı?

Engelli kardeşlerimizle ilgili çalışmaları önemsemek. Önemli olan bunları sürdürmek, çağın gerekliliklerine göre hayata geçirmek, sportif alanda engelli kardeşlerimizle ilgili gerek basket, gerekse futbol takımlarımız var. Onların birey olarak toplumda yer edinmesini, eziklik hissetmemesini, acıma duygusuyla hareket edilmemesini, engelleri kendi elleriyle aştırmayı sağlayacak gayretlerinin yapılması. Allah bize bu fırsatı vermişse bunlara sahip çıkmak güzel bir duygu. Hem biz keyif alıyoruz hem onlar memnun oluyor. Dolayısıyla toplumda acınma duygusu değil, yer edinme duygusunu hayata geçirmiş oluyoruz. Her alanda Melikgazi, sosyal belediyecilik, kültürel belediyecilik, eğitim alanındaki belediyecilik,  550 tane parkımız ile bu sayıyı daha yükseğe çıkarmak, daha nitelik açısından hayata geçirmek. Kafecilik oynuyoruz. Artık ranttan öte hizmet odaklı kafe mantığını ortaya çıkarmak amacıyla orada gelecek müşterilere gerekli çalışmaları yapmak suretiyle onlara değer veriyoruz.

Özgecan'ın feci şekilde öldürülmesine neler söylersiniz?

Lanetliyorum, kınıyorum. İnsanlıkla alakası olmayan bir davranış, olarak değerlendiriyorum. Bu izah edilir bir durum değil. Yaptırımların caydırıcı olması elbette çok önemli ama toplumun bilinçlendirilmesi çok daha önemli. Bu alanda hepimize iş düşüyor. Belediyelere de, ailelere de, eğitim noktasında okullarımıza da görev düşüyor. Özgecan'ın ailesine sabırlar diliyorum. Toplumun başı sağ olsun. Bunlar çözüm değil. Toplumun eğitilmesi, bilinçlendirilmesi lazım. Gönlünde Allah korkusu, insan sevgisi olması lazım toplumun. İnsani düşüncelerle donatılması lazım çocuklarımızın.