İSTİSMAR ÖLÜME GÖTÜRÜR

21.02.2015 09:18:18

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde Sağlıklı Gençlik Mutlu Gelecektir” başlığı altında Çocuk İstismarını Durdurun” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa; Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, Kocasinan İlçe Eğitim Müdürü Ercan Duran, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Meda Kondolot, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Didem Behice Öztop, okul müdürleri ve rehber öğretmenler katıldı.

Cinsel istismara kız çocuklarında daha fazla rastlandığını, % 80 ile %90'nının tanıdık kalan %10'luk kısmının ise yabancılar tarafından yapıldığını belirten Doç. Dr. Meda Kondolot, İstismar demek bir çocuğun bütünlüğünü bozan her şey demektir. Bunları fiziksel, cinsel, duygusal, tıbbi, eğitim ve yetersiz gözetim olarak sınıflandıra biliriz. Çocuklarımızı korumak bizlerin elinde.  Farkındalık, erken tanı, takip, anne baba eğitimi, çocuklara uygun disiplin, kişisel bedensel güvenlik, hayır demeyi öğretmek, iyi ve kötü dokunuş arasındaki farkları anlatmak gibi gruplandıra biliriz. Öyle ki son yıllarda çok sık görülmekte ve çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığını bozmaktadır. Ölümle sonuçlanan vakalarla da artık fazla karşılaşmaktayız. İstismar, çocuğun optimum sağlığını, yaşamını ve gelişimini tehlikeye atacak, onun haklarını ihlal edecek her türlü eylem ve eylemsizlik diyoruz. Eğer ki yapmanız gereken şeyleri yapmıyorsanız ve yapılmaması gerekenleri yapıyorsanız da istismar olacak. Biz bunu istismar ve ihlal olarak ayırıyoruz. Çocuk istismarı ve ihlalinin önemli olmasının sebebi sık görünmesidir ve çocuğun hem fiziksel sağlığını hem de ruhsal sağlığını akut dönemde ve tüm yaşamı boyunca etkileyecek önemli sonuçlar doğuruyor. Bazen tek bir istismar ve ihlal o çocuğun ölümü ile sonuçlanabiliyor. Bunları tekrarlaması durumunda bazen başına gelen ilk olay onun için ölümcül sonlanabiliyor” dedi.

Konferansın sonunda Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, katkılarından ve bilgilendirmelerinden dolayı Doç. Dr. Meda Kondolot ile Doç. Dr. Didem Behice Öztop'a plaket verdi.

(Haber: Berna Utaş Utangan)



Anahtar Kelimeler: İSTİSMAR ÖLÜME GÖTÜRÜR