İSYAN ETTİREN KASİS!

2.07.2015 10:32:42

Kayseri´de son zamanlarda artan yollardaki kasisler sürücüleri adeta çileden çıkartıyor. Peki bu kasisler ne kadar standarda uygun olarak yapılıyor? Kayseri´nin Fevzioğlu Mahallesi Şehit Mehmet Erciyes Caddesi´nde gidişli gelişli trafiğin işlek olduğu yol

Kayseri´de son zamanlarda artan yollardaki kasisler sürücüleri adeta çileden çıkartıyor. Peki bu kasisler ne kadar standarda uygun olarak yapılıyor? Kayseri´nin Fevzioğlu Mahallesi Şehit Mehmet Erciyes Caddesi´nde gidişli gelişli trafiğin işlek olduğu yola yapılan kasisler tehlikeye davetiye çıkartıyor. Uyarı levhalarının olmaması yapılan işin ne denli ciddiye alındığının bir göstergesi.

  Alsancak İlköğretim Okulu´na giden öğrencilerin can güvenliği düşünülerek yapılan kasisler tehlikeyi ise beraberinde getiriyor. Uyarı levhasının olmaması sebebi ile dikkat edemeyen sürücüler ani fren yaparak hem canlarını hem de araçlarını tehlikeye atıyor. Araçların yavaşlaması için yollara özellikle okullara yakın bölgelere yapılan  kasislerin siyah asfalttan neredeyse hiç ayırt edilememesi ve herhangi bir uyarıcı levhanın olmaması trafiği resmen tehlikeye düşürüyor. Bu durum karşısın da ise sürücüler resmen çileden çıkıyor.

  Sürücülerden ve çevre sakinlerinden de büyük tepki gören kasisler, ?Yetkilileri sahip oldukları sorumluluk noktasında göreve çağırıyoruz. Böyle bir önlem olur mu? Kimlerin can güvenliğini sağlıyorsunuz. Yapılan iş ortada. Görünen köy kılavuz istemez. İşlek bir caddeye bu şekilde kasis yapılır mı? El vicdan. Biz sürücülerin canlarını hiçe sayarak mı yapıyorlar. Hem canımıza hem malımıza zarar vermektedir. Böyle iş mi olur kardeşim. Yolun ortasından resmen kaldırım geçiriyorlar. Bunun adı kasis falan değil. Bu caddenin zaten ne asfaltı düzgün ne yolu. Her yağmur da göletler oluşuyor. Her tarafı yamalı. Her tarafı düzensiz. Bir de üstüne üstelik bu şekilde bir kasis yapmaları daha kötü. Yollara ekli ve standarda uygun olmayan bu kasisleri fark etmeyen sürücüler kasise gelince direksiyon hakimiyetini kaybetme tehlikesi yaşıyor, özellikle de geceleri, bu da olası kazaları beraberinde getiriyor. Çünkü standart yok. Bazısı çok dik ve hatta yüksek, uyarıcı tabela ya yok ya da bu levhalar o kasislere çok yakın yapılmış. Birçoğunun üstü boyalı bile değil ve o yüzden de fark edilmiyor. Tedbir alacaklarsa daha güvenli bir şekilde alsınlar? dediler.

Peki, eldeki TSE standardı ne mi diyor?

2.1. Hız Kesici Tümsekler (Kasisler) Kasisler, yol platformu boyunca enine uzanan tümseklerdir. Ülkemizde en fazla kullanılan trafiği sakinleştirmeye yönelik önlemdir. Şehir içinde trafik yoğunluğunun düşük, yol yapısının hız yapmaya elverişli olduğu ve özellikle çocuk bahçesi, okul, spor ve konut alanları gibi yaya hareketliliğinin yoğun olduğu yol kesimlerinde kullanılmaktadır. TSE´ye göre kasisler; 50m ? 150m ara ile birden çok sayıda ve yolun en fazla 800 m´lik kesiminde uygulanabilir.  Birinci derece yollarda uygulanamaz.  Aracın hızını ayarlayabilmesi için yoldan girişten itibaren ilk tümsek en az 20. metrede olmalıdır.  Yapılacağı yolun kaplama maddesi ile aynı cinsten olmalı, taşıt yolunu enine kat etmeli, asfalt yollarda yapılacak ise mastik asfalt kullanılmalıdır. Sürücüler tarafından kolayca görülebilecek şekilde beyaza boyanmalıdır. Uygulamanın yapıldığı çift yönlü yolun başlangıç ve bitişinde, tek yönlü yolun başlangıcındaki, yol/yollara söz konusu tümseklerden en az 50 metre önce, tümseklerle yolda hız tahdidi olduğu ve bu uygulamanın uzunluğunu belirtir uyarıcı trafik işaret ve bilgi levhaları konulmalıdır. Ara yollardan bu tür tümseklerin bulunduğu yollara girişlerde de uyarıcı trafik işaretleri konulmalıdır. (Haber Bedir Kulay)

/resimler/2015-7/2/1253168550991.jpg

 



Anahtar Kelimeler: İSYAN ETTİREN KASİS