Kadın Dostu Üniversite Nuh Naci Yazgan

12.12.2016 09:31:58

Üç üniversiteli Kayseri´nin ?kadın dostu üniversite´si, erkek akademik personele oranla daha fazla kadın akademik personeli bünyesinde barındıran Nuh Naci Yazgan Üniversitesi oldu.

 Biri vakıf, ikisi devlet olmak üzere üç üniversitesi bulunan Kayseri´de, yılın ilk altı aylık verilerine göre, erkek akademik personel sayısına oranla, en fazla kadın akademik personel çalıştıran üniversite, kuruluş sırasına göre son en sonda yer almasına rağmen Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) oldu. 64 akademik personel içinde kadın akademik personel oranının yüzde 53 olarak görüldüğü vakıf nitelikli NNYÜ´yü, oranlarına göre sırasıyla şu üniversiteler takip etti:
Devlet Üniversiteleri Daha Az Kadın Dostu
Listenin ikinci sırasında kentin en eski ve köklü üniversitesi olan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) yer aldı. 2 bin 332 akademik nüfuslu üniversitede, akademik nüfusun yüzde 38´ine denk gelecek biçimde, 890 kadın akademik personel olduğu görüldü.
AGÜ üçüncü sırada
Kentin, en son sıradaki kadın dostu üniversitesi ise yine devlet üniversitesi niteliğinde olan Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) oldu. Kuruluş yılına göre ikinci sırada yer alan AGÜ, 192 akademik personelin sadece yüzde 36´sına denk gelecek biçimde, 71 kadın akademik personele yer verdi.
Vakıf üniversitesi NNYÜ devlet üniversitelerine göre daha fazla ?kadın dostu´
Genel oranlara bakıldığında, iki devlet üniversitesinde, vakıf üniversitesi niteliğinde olan Nuh Naci Yazgan Üniversitesine göre daha az kadın akademik personele yer verdiği görüldü.
En Çok Yönetici Kadın Nuh Naci Yazgan Üniversitesi´nde
Fakültelerin yönetiminde bulunan kadın sıralamalarında da yüzdelik oranlamaya göre yine NNYÜ, yüzde 8 ile birinci sırada yer aldı. Keza, üniversitedeki 34 kadın akademisyenden, 2´si dekan, 1´inin de müdür yardımcısı görevinde yer alıyor.
AGÜ yönetici kadın sıralamasında ikinci sırada
NNYÜ´yü yüzdelik oran bakımından AGÜ izledi. 71 kadın akademisyenin bulunduğu AGÜ´de sadece 1 kadın akademisyenin dekanlık görevin bulunduğu, dolayısıyla yönetici kadın akademisyenlerin, toplam kadın akademisyen sayısı içindeki oranının yüzde 1.4 olduğu görüldü.
ERÜ yönetici kadın sıralamasında üçüncü sırada
Yöneticilik yapan kadın akademisyenlerle ilgili listenin üçüncü sırasında, sayıca fazla olsa da, yüzdelik oranlamaya göre geride kalan Erciyes Üniversitesi yer aldı. ERÜ´deki 890 kadın akademisyenden, yalnızca 3´ünün dekanlık, 4´ünün dekan yardımcılığı, 1´inin müdür, 3´ünün de müdür yardımcılığı görevinde bulunduğu görüldü. Buna göre ERÜ´deki kadın akademisyenler içinde yöneticilik görevinde bulunan kadın akademisyenlerin oranı yüzde 1.2.
(İha)