KAYSERİ ŞEKER; SANAYİ DEVLERİ ARASINDA ÜRETİMDEN SATIŞA GÖRE 101 NCİ

9.06.2016 09:57:11

2015 yılında Türkiye´nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında üretimden satışa göre 101. sırada yer alan Kayseri Şeker Öz kaynakta 54 ncü, karlılıkta ise sektörünün lideri oldu.

 

Sanayi Kuruluşlarının mali bilançolarının yayınlanması neticesinde her yıl İstanbul Sanayi Odası (İSO)tarafından belirlenen, Türkiye´deki ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında üretimden satışa göre Kayseri Şeker´in 101 inci sırada olduğu açıklandı.

2014 yılı sonunda üretimden net satışı 888.717.267 TL olan Kayseri Şeker, 2015 yılı sonunda üretimden net satışını 907.915.930 TL ye yükseltmesine rağmen büyüyen ve gelişen ülkemizin sanayi devleri arasında 101. sırada yerini almayı başardı. 500 büyük sanayi kuruluşu içine giren 15 Kayseri Firması arasında ise  ikinci sırada yerini aldı.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; "2011 yılında kapısına kilit vurulmak üzere olan Kayseri Şeker, son beş yılda uygulanan mali disiplin ve kurumsal yönetim anlayışı sayesinde, öz kaynaklarını iyi kullanarak Türkiye´nin sanayi devleri arasında  2013 yılında 101. Sırada 2014 yılında 97. Sırada 2015 yılında 101. Sırada yerini almıştır.

 İlk 100 kuruluş arasında bulunan 6 Kamu kurumu dışında yapılacak sıralamada 95. sırada olan Kayseri Şeker Öz kaynakta 54.sırada yer alırken, karlılık değerlendirmesine göre ise ülke genelinde 26 ncı ve sektöründe lider konumuna gelmeyi başarmıştır dedi.

Başkan Akay ayrıca; Sanayi sektöründe 500 büyük sanayi kuruluşu arasında dikkat çeken en önemli hususlardan birinin Kayseri Şeker´in Öz kaynak yapısının her sene daha fazla yükseltmesidir. Bu durum aynı zamanda faiz yükünden kurtulmak ve karlılığın daha fazla artması anlamına gelmektedir.

Ciroyu artırmak, yani üretimden satışı artırmak Şeker Fabrikalarında Kota´ya göredir ve kotalar sınırlı olduğu için şirket yönetiminin doğrudan elinde olan bir durum değildir. Ancak karlılığı artırmak ve öz kaynak yapısını güçlendirmek çok önemli bir yönetim başarısıdır. Kayseri Şeker bu başarıyı Türkiye´de en iyi bir şekilde başaran şirketler içerisinde ön sıralarda yer almaktadır.

Kayseri Şeker bu listelerde üst sıralarda yerini almakla kurumun ticari kredisini yükseltmenin yanı sıra çiftçisinin de itibarını yükseltmiştir. Yapılan araştırmalarda İlk 500´e giren şirketlerin  yabancı sermayeli olanlar dışında Kendi öz sermayesi ile çarklarını döndüren ve Milli bir Kuruluş olan Kayseri Şeker´in, borçlarını bitirip 2016 yılında yatırımlarını artırarak devam ettirmesi Şeker Sektörü ve Kayseri sanayisi bakımından önemini bir kez daha tescil etmektedir.

Anadolu´da şeker pancarı tarımını teşvik ederek  üretim yapan çiftçisinin alın teri ile elde ettiği satışlar ile İlk 500´e girmek önemli ama daha da önemlisi, kar edip ayakta kalabilmek, faaliyetlerini sürdürmek ve yeni yatırımlarla yükselişe geçmektir. Bu yükselişte emeği geçen başta pancar çiftçilerimiz, çalışanlarımız, Yönetim Kurullarımızın değerli üyeleri ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Öte yandan; Ülke genelinde ilk 500 sanayi devi arasındaki şirketlerin 100  tanesinin 2015 yılını zararla kapattığı,   faiz ile borçlanma kriterleri ele alındığında ise çiftçisini ve kurumunu borç yükü ve faizden kurtararak öz kaynağı ön plana çıkartan Kayseri Şeker ilk 50´ler içerisinde yer almayı başardığı belirtildi.