Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Bülent Üzeltürk, Kayseri´nin tehlikeli bir deprem bölgesi olmadığı inancının yanlış olduğunu söyledi. Başkan Bülent Üzeltürk, 3. derecede deprem bölgesi olan Kayseri´de, yapıların zemin etütlerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye´nin yüzde 95´inin deprem bölgesi olduğunu ve nüfusun yüzde 98´inin de depremin etkisi altında kaldığını belirten Başkan Bülent Üzeltürk, güncellenen afet haritalarına göre Kayserinin 3. derecede deprem bölgesi içerisinde yer aldığını dile getirdi. Başkan Bülent Üzeltürk, ?Türkiye´de en büyük depremler 1. ve 2. derece fay hattının bulunduğu Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgelerde gerçekleşir. Bu fayların etki alanı faydan uzaklaştıkça azalır ama bu seferde diğer fayların etki alanı başlar. Kayseri´de örneğin Ecemiş Fayı dediğimiz bir fay var bu da aktif bir fay. Sarız fayımız var bu da aktif bir fay. Bu iki fay hattı da Kuzey Anadolu fay hattından daha az hareketli ama diri fay hatları. Bu, Kayseri 3. derecede deprem bölgesi, dolayısıyla riski yok, manasına gelmiyor. Türkiye genelinde yılda ortalama 25 bin deprem oluyor. Bu, büyük bir rakam. Kayseri de bu 25 bin rakamından etkileniyor.? dedi.
?İNSANI DEPREM
ÖLDÜRMÜYOR?
Türkiye gibi fay hatlarının yoğun olduğu bir ülkede deprem gerçeği ile yaşamaya alışmak gerektiğini vurgulayan Başkan Bülent Üzeltürk, ?İnsanı deprem öldürmüyor. İnsanı, günlük hayatımızda yaşadığımız mekanlar üstümüze yıkılan binalar bunlar öldürüyor. Onun için bunun için gerekli önlemleri almadan depremle yaşayamayız. Depremle yaşamayı öğrenmemiz lazım bunu öğrenmenin yolu da önce ne yapmayı bilmemizden geçiyor; deprem öncesinde, deprem anında ne yapmak lazım bunlar bilinmeli. Bunların bir kısmı mühendislik alanı ile ilgili, bir kısmı da herkesin bilmesi gereken ilk yardıma dair konular.? diye konuştu.
?BİNA-ZEMİN İLİŞKİSİ JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ TARAFINDAN KURULMALI?
17 Ağustos depremindeki hasarın büyüklüğünün nedeni, depreme karşı hazırlıksız olunmasına bağlayan Bülent Üzeltürk, yasal kapsamda yapı denetimi ekipleri içerisinde jeoloji mühendislerinin de yer alması gerektiğini söyledi. Binanın yapı malzemesinin sağlamlığından ziyade, bina ve zemin ilişkisinin doğru kurulması gerektiğinin altını çizen Başkan Bülent Üzeltürk, ?Bunun içinde zemini iyi tanımamız, zeminin parametrelerini iyi belirlememiz gerekiyor. Bunu da şu anda meslek grupları içerisinde en iyi bilenler jeoloji mühendisleri. Bunların Türkiye genelinde aktif hale getirilip bir takım yasal düzenlemelerle konunun içine aktif olarak dahil edilmesi gerekiyor. Belediyelerde bunlar yapılıyor tabi ki ama belediyelerde jeoloji mühendisi sayısı az son yıllarda artmaya başladı ama tabii bu artışın biraz daha fazla olması gerekiyor.? ifadelerini kullandı.