KIŞ TEDBİRLERİ GENELGESİ

2.12.2016 09:23:13

81 il valiliğine bir genele göndererek alınması istenilen tedbirler konusunda uyarıda bulundu.

İçişleri Bakanlığı´ndan kış tedbirleri genelgesiİçişleri Bakanlığı, kış tedbirlerine yönelik olarak 81 il valiliğine bir genele göndererek alınması istenilen tedbirler konusunda uyarıda bulundu.
Bakanlığı´nın genelgesinde, kış mevsiminde oluşan aşırı yağmur, sis, kar, tipi, buzlanma gibi nedenlerle sürücülerin görüş mesafesi azalttığı, taşıtların fren ve durma mesafesi artttığı, taşıt kullanma ve seyahat konforu bozulmakta ve trafik güvenliği olumsuz yönde etkilediği vurgulanarak Trafik kazalarının oluşmasında önemli rol oynayan kış mevsimi koşulları ve trafik güvenliğine yönelik olumsuzluklar dikkate alınarak, vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla; yerleşim yerlerinde alınacak trafik tedbirleri, yerleşim yeri dışında alınacak trafik tedbirleri, Terminal/otogarlarda alınacak tedbirler, Denetimde görevli personel ve ekip araçlarının yapacağı iş ve işlemler, karayolu işaretlemeleri, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri konularının görevli ve yetkili sıralı amirlerce titizlikle takip edilmesini ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini hususunda ilgili birimler talimatlandırıldı.
Trafikte alınacak kış tedbirlerine ilişkin, İçişleri Bakanlığı´nın 81 il valiliğine gönderdiği genelge şöyle:
"Kış mevsiminde oluşan aşırı yağmur, sis, kar, tipi, buzlanma gibi nedenlerle sürücülerin görüş mesafesi azalmakta, taşıtların fren ve durma mesafesi artmakta, taşıt kullanma ve seyahat konforu bozulmakta ve trafik güvenliği olumsuz yönde etkilenmektedir.
Trafik kazalarının oluşmasında önemli rol oynayan kış mevsimi koşulları ve trafik güvenliğine yönelik olumsuzluklar dikkate alınarak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla aşağıdaki tedbirler alınacaktır.
Genel hükümler
- İllerde valilerimizin, ilçelerde kaymakamlarımızın başkanlığında, trafikle ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin (il, ilçe trafik komisyonu üyeleri ve bu komisyonların gerekli gördüğü halde çağıracağı kuruluş temsilcileri) katılımıyla düzenlenecek toplantılarda, kurum/kuruluşlar arasında iş bölümü yapılacak, kış mevsimi süresince alınması gereken bütün tedbirler planlanacak ve uygulamaya konulacaktır.
- Aynı güzergah üzerinde birden fazla ilin sorumluluğunda olan karayolu güzergah ve geçitlerinde; yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda, iller arasında koordinasyon sağlanacak, karayolu elverişli hale gelinceye kadar bu güzergahları kullanacak olan taşıtlar uygun yerlerde (konaklama tesisleri, bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesisler vb.) bekletilecek, bu süre içerisinde otobüslerin terminallerden çıkış yapmalarına izin verilmeyecek ve gerekli diğer tedbirler alınacaktır. Ayrıca, ilgili kurum ve kuruluşlar ile belediyelerimiz, kendi görev alanlarına giren konularda gerekli ilave tedbirleri alacaklardır.
- Şehiriçi ve şehirlerarası "Alternatif Güzergahlar? önceden belirlenerek kamuoyuna duyurulacaktır. Olumsuz hava koşulları nedeniyle karayolunun trafiğe kapanması veya trafik akımının yoğunlaşması halinde, taşıt trafiği belirlenen alternatif güzergahlara yönlendirilecektir.- Geçmiş yıllardaki kaza istatistikleri ile yol güzergahının yol ve çevre koşulları analiz edilerek yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluş ile sürekli irtibat halinde olunacaktır. (Kurum Bülteni)



Anahtar Kelimeler: TEDBİRLERİ GENELGESİ