PINARBAŞI ÇİFTÇİSİ KAN AĞLIYOR

13.05.2015 11:29:59

2 yıl önce faaliyete başlayan Pınarbaşı Karamanlı Göleti, teknik yapıdan dolayı tarlalara su veremiyor. Su ihtiyacını sadece Karamanlı Göleti'nden sağlayan yaklaşık 6 bin dönümlük araziden bu yıl ürün alınamayacak.

2 yıl önce faaliyete başlayan Pınarbaşı Karamanlı Göleti, teknik yapıdan dolayı tarlalara su veremiyor. Su ihtiyacını sadece Karamanlı Göleti'nden sağlayan yaklaşık 6 bin dönümlük araziden bu yıl ürün alınamayacak.

 

Pınarbaşı ilçesine bağlı Çakılkaya ve Büyük Karamanlı çiftçileri, tarlalarının susuzluktan kuruduğunu iddia ederek, dün sabah saatlerinde Devlet Su İşleri'ne gitti. Yaklaşık 20 kişinin görüşmeye geldiği DSİ'den de sonuç alınamadı. Çiftçiler kendilerine hiçbir uyarı yapılmadığını belirterek, 1,5 trilyonluk zararımızı kim karşılayacak?” diye soruyorlar. Karamanlı Göleti'nde oluşan teknik arıza nedeniyle barajın yıkılma tehlikesine karşı su dere yatağından bırakıldı. Dere yatağının yakınında bulunan tarlaları su bastı, ekim yapılamıyor. Bazı köylerde ise ekim yapıldı ancak su yok. Her iki durumda da çiftçi büyük zararda. Bu yıl 8 köyden ürün alınamayacak. Çakılkaya Mahallesi Muhtarı Atilla Durmuş sorunla ilgili demeç verirken, Devlet Su İşleri'nden hiçbir yetkili gazetemize açıklama yapmadı.

Yalan söylüyorlar, bizi oyalıyorlar”

 

Pınarbaşı ilçesi Çakılkaya Mahallesi Muhtarı Atilla Durmuş, çiftçinin mağdur olduğunu belirterek, Barajın olduğu kısımda yer altında oynamalar olmuş, o yüzden de patlama gerçekleşmiş. Jeoloji mühendisleri ilgilenecek diyorlar. Ancak yalan söylüyorlar, bizi oyalıyorlar. Barajın yıkılma tehlikesi dahi vardı. Ancak barajın suyunu yakın zamanda köyden geçen dereye bıraktılar. Barajı boşalttılar. Suyu bırakınca, dere yatağına yakın tarlalara da su bastı. Birçok çiftçi de bu yüzden ürün alamayacak bu yıl” dedi.

 

8 köy, mağdur durumda”

Atilla Durmuş, 8 köyün bu yıl ürün alamayacağını belirterek, Söğütlü, Çördüklü, Büyük Kavlak, Küçük Kavlak,  Saçlı, Sıradan, Çakılkaya, Araplar ve Karamanlı köyleri bu baraj yüzünden mağdur durumda. Bize su yok ekim yapmayın deseler onu da yapardık. Bizden gerçekleri gizlediler. Kimse de bize yardım etmiyor” diye konuştu.

 

2 yıl suyumuz yok”

6 bin dönümlük alanın sulanamadığını ifade eden Durmuş, DSİ'de 121. Şube müdürü ile görüştük biz. Aşağı köyleri su bastığı için gübre attılar ekin yapamıyorlar, bizde tarlalarımızı ektik sulayacak su bulamıyoruz. Biz yetkili ile görüştük hiçbir sonuç alamadık. DSİ 2015 ve 2016'da su veremeyeceğiz diyor. Şu an 3 bin dönüm tarım alanı sulanamıyor. Daha da ekim alanı olup ekilmeyen arazilerle 6 bin dönüme yakın yer su olmadığı için bu yıl ürün alamayacak” şeklinde konuştu. 

 

 

Sulama Birliği Başkanı'nı görevden alacağız”

Durmuş, DSİ'de 121. Bölge müdürü ile görüştüklerini ifade ederek, Barajla ilgili hiçbir sonuca varılmadı. Biz de geçici olarak sulama birliği başkanı olan Hacı Ahmet Tok'tan görevi alacağız. Çok ihmalkâr davranıyor. Resmi kaynaklarda bu yıl barajın faaliyet göstermemesi kararı varmış. Ancak o bu kararı köylüye söylemedi, bizlere ekim yaptırdı. Şu an çiftçinin 1,5 trilyona yakın, kooperatife ve Şeker Fabrikası'na borcu var. Çakılkaya ve Büyük Karamanlı çiftçileri çok zor durumda” ifadelerini kullandı.