Ayman: ?Ahlak, duyguları dengede tutmaktır?

15.10.2016 10:13:02

"Öfke duygumuz olmazsa vatanımızı, nasumuzu savunamayız."

Eğitimci Yazar Mehmet Ayman, ?Ahlak, duyguları dengede tutmaktır. Öfke duygumuz olmazsa vatanımızı, nasumuzusavunamayız. Ancak, ?öfkeliyim´ diye kırıp dökmek de ahlaki değildir.? dedi.
Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) ile Medeniyetin Burçları Derneği tarafından düzenlenen ?Kayseri Uluslararası Öğrenciler Akademisi´nin 13. Hafta seminerleri, Kayseri ve Civarı Elektrik A.Ş. (KCETAŞ) Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Kayserili eğitimci yazarMehmet Ayman, yabancı uyruklu öğrencilere ?Teorik ve Pratik Ahlak´ı anlattı. Ahlakın insanın isteyerek, düşünerek yapılan eylemlerin genel adı olduğunu hatırlatan Ayman, "Hayatta her şeyi düşünerek yapmayız. Her şeyi düşünürsek de hayat, zaten yaşanmaz olur. Örneğin, su içmek için elimizi su bardağına uzatırız. Düşündüğümüz sadece su içmektir. Ebu sırada elimizi düşünmeden uzatırız. Bu ahlakın konusu değildir. Suyu nasıl içip içmeyeceğimizi düşünmemiz ise ahlakın konusudur. Kolay kaybolmayan, etkisi uzun süren ahlak haline de ?Hal´ denir. Alışkanlık haline gelmiş haline de ?Meleke´ denir. Sakız çiğnemek, asıl itibariyle ahlakın konusu değildir. Ancak sakız, çiğneme şekli ahlakın kapsamı alanına girer. İnsanda yaratılış itibariyle kötü huylar da vardır. İyi huylar da vardır. Örneğin cimrilik insan da vardır. Savurganlık da vardır. Öfke de vardır. Ancak bunların, eğitimle değiştirmek gerekmektedir. Örneğin öfke, kötü bir ahlaktır. Ancak yerinde kullanmak da iyidir. Düşman ile savaşmak için öfke duygusu gereklidir. Namusunu savunmak için yine öfke gereklidir. Yoksa bu duyguların varlığından sorumlu değiliz. Sadece bu duyguları nasıl kullandığımızdan sorumluyuz. Yoksa ?Allah beni cimri yaratmış. Bu nedenle yardım etmek içimden gelmiyor.´ diyemeyiz. Kişi bu duygusunu nasıl kullandığından sorumludur. Öfkeliyim diye her şeyi kırıp dökmek de yoktur. Sinirliyim diyerek, eşini dövmek de ahlaki değildir. Hiç öfkelenmemek de ve tersi de sürekli öfkelenmek de ahlaki değildir. Ahlak, bunları, dengede tutmaktır. Bunları yapan sorumludur. İşte bugün psikologlar, öfke kontrolü hakkında çeşitli seanslar düzenlemektedir." diye konuştu. 
İSTEM DIŞI DAVRANIŞLARDAN SORUMLU DEĞİLİZ.
Eğitimci ve yazar Mehmet Ayman, bir soru üzerine, sürekli temizlik yapan veya buna benzer davranış gösteren insanların bu davranışlarından dolayı sorumlu olmadığını, bunların tedavi olması gerektiğini ifade etti.
Seminere Gürcistan, Afganistan, Arnavutluk, Çad, Kenya, Suriye, Pakistan, Ukrayna gibi değişik ülkelerden gelerek Kayseri´de üniversitede okuyan öğrenciler katıldı.