Burak ÇELİKTAŞ


KONSANTRASYON

19 Mayıs Cumartesi akşamı ilk 4 sıradaki takımın heyecan verici mücadelesiyle geçti. İlk 3 sıradaki takımlar şampiyonluk için, 2 ile 4. Sıradaki takımlar ise 2.lik ve şampiyonlar ligi için yarıştı.


19 Mayıs Cumartesi akşamı ilk 4 sıradaki takımın heyecan verici mücadelesiyle geçti. İlk 3 sıradaki takımlar şampiyonluk için, 2 ile 4. Sıradaki takımlar ise 2.lik ve şampiyonlar ligi için yarıştı.

Gece Başakşehir karşısında Kasımpaşa´nın golleriyle başladı. 2.lik yarışı yapan Beşiktaş, Sivasspor karşısında öne geçince Fenerbahçe´nin puan kaybı 2.liği getirebilirdi. 29. Dakikalar itibariyle Beşiktaş 2.liğe sadece 1 Konyaspor golü kadar yakındı. Fenerbahçe ise 34.dakikada 2-0 öne geçtiğinde şampiyonluğa sadece 1 Göztepe golü kadar yakındı. 0-2´den 3-2´lik geri dönüşü yakalayan Başakşehir´in taraftarları da şampiyonluk için Göztepe diye bağırmaya başlamışlardı ki Galatasaray´ın golü geldi. Şampiyonluk için beraberlik Galatasaray´a yettiği için Galatasaray rahatlarken Konyaspor´dan gelen 2 gol şampiyonlar ligi yarışını yine kızıştırsa da gecenin sonunda ilk 4 takım da istediği galibiyeti almış oldu ve hafta sıralaması başladığı gibi bitti.

Ligde 26.hafta oynanan Fenerbahçe-Galatasaray ve Başakşehir-Beşiktaş maçlarından sonra kalan 8 haftada şampiyonluk iddiasındaki 4 takım başarılı performanslar çizdi. Fenerbahçe 8´de 8 yaptı, Galatasaray 8´de 7 yapıp sadece Gençlerbirliği´ne yenildi. Beşiktaş 8´de 7 yapıp sadece Galatasaray´a yenildi. Başakşehir ise 8´de 6 galibiyet alıp Galatasaray´a yenildi ve son dakika golüyle Sivasspor ile berabere kaldı.

Şampiyonluk yarışında olduğu sezonlarda yüksek oranla kazanan ve son haftaları iyi oynayan Galatasaray yine son 6 haftayı kazanmış oldu. 21 şampiyonluğa ulaşan Galatasaray´ın sadece 10 2.liği varken Fenerbahçe 22. 2.liğini aldı. Beşiktaş´ın 14, Trabzonspor´un 8 2.liği var. Ligin 4 yıldızlı takımı, aynı zamanda en çok kupa alanı Galatasaray, Türkiye´de dağıtılan son 11 kupanın da 6sını almış oldu. Fatih Terim ile 7.şampiyonluğunu yaşayan Galatasaray, 2yıl aradan sonra şampiyon olmuş oldu. 1996 yılında Terim, Galatasaray´a geldiğinde Galatasaray´ın 10 şampiyonluğu vardı. Son 22 senenin 11´inde Galatasaray şampiyon oldu. Gomis attığı 29 golle ligde en çok gol atan yabancı futbolcu oldu. Aynı zamanda Galatasaray´ı en çok gol kralı çıkaran takım haline getirdi.  Galatasaray teknik direktör ve başkan değiştirdiği sezonu şampiyon bitirmiş oldu. Süper kupada Akhisarspor ile karşılaşacak Galatasaray, yeni sezonda direk şampiyonlar ligine katılacak.

8´de 8 yaparak ligi bitiren Fenerbahçe, son hafta hem şampiyonluk heyecanını hem şampiyonlar ligini kaybetme korkusunu yaşadı. Hem ligde hem kupada son nefeste kaybeden Fenerbahçe, başkanlık seçimine hazırlanıyor. Bu sezonu ligin en çok gol atan, en az yenilen, en iyi deplasman performanslı takımı olarak kapattılar. Gelecek sezon şampiyonlar ligine katılabilmek için seribaşı olmadan 2tur geçmek zorundalar.

Kasımpaşa´yı 3-2 yenerek ligi bitiren Başakşehir, 2 senedir şampiyonluk yarışı veriyor, bu sene geçen seneden 1 hafta ileri giderek ümidini son maça taşısa da sezonu 3.bitirmek durumunda kaldı. 4 takımlı yarıştaki rakiplerinden 2sinden 2li averajda iyi olan, 3lü ve 4lü her türlü averajda lider olan Başakşehir, 2li averajda geride olduğu tek takım Fenerbahçe ile ligi aynı puanda bitirdi ve 3.oldu. Ligin en fazla topa sahip olan takımı, kendi maçlarında topun en çok oyunda kaldığı, en az faul yapan takımı Başakşehir, son 4 sezondur ilk 4´te yer alıyor.

Avrupa´daki gururumuz Beşiktaş ise ikinci yarının lideri olsa da yarıştaki direkt rakipleri Galatasaray ve Başakşehir´e yenilerek sezonu kaçırdı diyebiliriz. Seneye UEFA gruplarına katılmak için sezonu erken açmak ve 3 ön eleme oynamak zorundalar. Gelecek sezon da Şenol Güneş ile devam edecek gözüken Beşiktaş, daha iyi bir sezon hedefleyecek.

Karabükspor´u 3-0 yenerek ligi kapatan Trabzonspor, son 3 yılın en yüksek puanını topladı. Son 4 yıldır ilk 4´e giremeyen Trabzonspor, ikinci yarıda ilk yarıdan da daha az puan topladı. Ligin + averajlı 5. Ve son takımı olan Trabzonspor´un 63 golünün 23´ünü Burak Yılmaz attı.

Lige yeni çıkan takımlar Göztepe ve Sivasspor bu hafta büyük takımlara kaybetseler de Avrupa yarışı yaptıkları sezonu 6. Ve 7. Bitirerek büyük bir başarıya imza attılar.

Sezon içinde zor anlar yaşasa da hocasını gönderme noktasına gelse de istikrarla rahat ve başarılı bir sezon geçiren Kasımpaşa, hiçbir maçı kolay kaybetmeyerek ligi 8.sırada kapattı.

Ligin 16.haftasını 30 puanla liderin 3 puan gerisinde bitiren Kayserispor, kalan 18 haftada sadece 14 puan aldı. İkinci yarı puan durumunda küme düşme hattında olan Kayserispor, motivasyon eksikliği yaşamış gibi duruyor.

Ligin bir diğer yeni takımı Yeni Malatyaspor iyi ve başarılı bir sezon geçirip ligi ilk 10´da bitirmeyi başardı, böylece lige gelen 3 takım da ilk 10´u başarmış oldu.

Ligde uzun kazanamama (14 maç) ve yenilmeme serileri (12 maç) yapan Akhisarspor ligden düşme korkusu yaşasa da hem ligi 11.likle bitirmeyi başardı, hem de kupayı alarak seneye Uefa Avrupa ligi gruplarına direkt katılmaya hak kazandı. Trabzonspor´u deplasmanda 6-1 yenmeleri, Fenerbahçe´yi ligde ve kupada 3 kez yenmeleri, Beşiktaş deplasmanından puan çıkarmaları ve Galatasaray´ı deplasmanda yenerek kupadan etmeleri senenin unutulmazları oldu.

Alanyaspor kötü geçen sezonda teknik direktör değişikliği ile müthiş çıkış yapan bir takım oldu. İlk 23 haftada sadece 21 puan alan Alanyaspor, Mesut Bakkal ile çıktığı 11 maçta tam 19 puan aldı, sadece Galatasaray ve Beşiktaş´a yenildi ve ligde kalmayı başardı.

Bursaspor bu sene de geçen sene gibi iyi başlayıp kötü bitirdi. 15. Hafta sonunda 24 puanı olan Bursaspor, son 19 hafta sadece 15 puan alabildi. İç sahadaki başarılı performansıyla ligde kalan Bursaspor ikinci yarı puan durumunda son 3sırada yer alıyor.

Lige flanş oyuncularla iddialı giriş yapan Antalyaspor, kötü başlasa da ikinci yarı Hamza Hamzaoğlu´nun takıma katılmasıyla özellikle rakiplerine karşı aldığı iyi sonuçlarla ligde kalmayı başardı. 

Ligdeki en önemli çıkışı yapan takım belki de Konyaspor oldu. Sergen Yalçın geldiğinde 24.hafta itibariyle 21 puanla küme düşme hattında olan Konyaspor, son 10 maçta 15 puan toplayarak 36 puanla ligde kalmayı başardı.

Ligin ilk 10 haftasını 7 puanla son sırada kapatan Osmanlıspor, daha sonra 20 maçlık periyotta 21 puan alıp küme düşme hattının üstüne çıksa da son 7 haftalık zorluk fikstürden çıkamadı ve 33 puanla küme düştü.

Ligde 13.haftayı 8 puanla sonuncu kapatan Gençlerbirliği, Osmanlıspor yenilgisiyle lige başlayan Ümit Özat´ın müthiş serisinde 10 maç yenilmeyerek 23.haftayı 26 puanla 13.kapattı. Büyüklere karşı başarısını diğer takımlara gösteremeyen Gençlerbirliği düşmesinin kesinleştiği 33.hafta sonuna kadar 10 maçta sadece Galatasaray´ı yendi. Ligi 33 puanla bitiren Gençlerbirliği, Başak      şehir´den 4, Galatasaray´dan 3, Beşiktaş´tan 3 , Fenerbahçe ve Trabzonspor´dan 1er puan aldı.               

İlk yarıyı 9 puanla kapatıp ligden düşeceği sinyalini veren Karabükspor, ikinci yarı sadece 3 puan aldı ve haftalar öncesinden küme düşerek lige veda etti.           

Yeni sezonda süper lige yükselen Çaykur Rizespor ve Ankaragücü´ne penaltılarla Gazişehir´i eleyen Büyükşehir Belediye Erzurumspor da eklendi ve gelecek sezonun takımları belirlenmiş oldu.