Muhammed AFACAN


Mülkünüzü  Satmak İçin Neden Yaşar Gayrimenkul Danışmanı ile Çalışmalısınız? 

Türkiye de Gayrimenkul Sahibi olmak kolay değil. Sahip olduğumuz Gayrimenkul(ler) dolayısıyla bizler için değerli. Hayatımızın her döneminde, herhangi bir ihtiyaçtan dolayı mülkümüzü satmak zorunda kalabiliyoruz. 


Türkiye de Gayrimenkul Sahibi olmak kolay değil. Sahip olduğumuz Gayrimenkul(ler) dolayısıyla bizler için değerli. Hayatımızın her döneminde, herhangi bir ihtiyaçtan dolayı mülkümüzü satmak zorunda kalabiliyoruz. 

Bir gayrimenkulü satmak aslında kolay gibi görünse de, mülkün pazarlanması süreci göründüğü kadar kolay olmadığını işi bizzat yönetmek istediğinizde görebilirsiniz. Bir Satıcı adayı olarak mülkünüzü kendiniz satmaya başlamadan evvel kendinize şu soruları sorun ;
 
-Hayatınız da kaç kere gayrimenkul sattınız? 

-Kendinizi bu konu da tecrübeli buluyor musunuz? 

-Sizi her arayan kişiye cevap verebilecek zamanınız mevcut mu? 

-Mülkünüzün fiyatını nasıl belirleyeceksiniz? 

-Mülkle pazarlanması için yeterli iletişim ağınız mevcut mu..? 

- Mülkünüzü  almaya niyetlenen Müşteri Adayı kredi kullanmaya niyetli ise, kredi işlemleri, ekspertiz sürecini nasıl yöneteceksiniz?    

Bunlara benzer gibi bir sürü soruyu cevaplamanız gerekecek. 

Mülkünüzü Kendiniz satmaya karar verdiyseniz ;


-Gayrimenkulünüzün bulunduğu bölge de son satılan/kiralanan fiyatlardan haberdar mısınız? Unutmayın ki Siz gayrimenkulünüz için fiyat tespit ederken doğru belirlenmemiş  fiyat yüzünden Gayrimenkulünüz pazarda hareket etmeyecektir. 

Uzun zamandan beri Pazar da olan gayrimenkuller internet sitelerinde mevcut. Bu ilanlar sadece emlak sitelerini doldurmaya yarar. Mülkünüzün ekspertizi konusunda, bölgeyi tanıyan, doğru fiyatı tespit edebilecek  güvenebileceğiniz bir Gayrimenkul Danışmanı ile çalışmak size  çok yardımcı olacaktır. 


Bir Gayrimenkulü pazara açarken,  hazırlanacak tanıtım ilanının niteliği çok önemli. İlan deyip geçmeyin… Lütfen gayrimekul pazarlama sitelerinde yayınlanan ilanları inceleyin. Bazı ilanların fotoğrafları karanlık, mülkün içini net olarak bile göremiyorsunuz. Geniş açılı bir kamera ile çekmek, hatta 3 boyutlu sanal tur ile,  mülkün içini gezebilecek çekim teknikleri uygulamak, mülkünüzü  daha dikkat  çeker hale getirecektir.  Bu saye de mülkünüzü inceleyen Gerçek Müşteri adayları gözünde mülkünüz güven kazanacaktır. Ayrıca gayrimenkulü ön plana çıkartan özelliklerini anlatan metin çok önemli.


Aslında, gayrimenkulün özelliklerine göre farklı pazarlama metotları uygulanabilir. Her gayrimenkulü internet ortamında pazarlamak yeterli olmayabilir. Mülklerin özelliklerine göre bir gazete ilanı ve/veya gazete ile dağıtılması için bir tanıtım broşürü hazırlamak pazarlama faaliyetlerini hızlandırmak açısından önemlidir. Pazarlama faaliyetlerini planlı şekilde hazırlamak ve uygulamak için bir Gayrimenkul Danışmanı ile çalışmak çok avantajlı olacaktır.  

Mülkünüz için ilan verdiğiniz andan itibaren sizi sürekli telefonla arayan insanlar olacak. Bu arayanların hangilerinin gerçek alıcı olduğunu ayırt etmeniz genel de  zor süreçtir. Her arayan ve evinizi görmek isteyen kişiye gayrimenkulünüzü göstermek ne kadar doğru bir karar olabilir?  Mülkünüzü siz pazarlayacak iseniz, her arayan kişiye hemen cevap vermeniz, hatta mülkünüzü dakikalarca anlatmak zorundasınız.
 
Biraz daha ilerleyelim. Bir Müşteri adayı ile görüştünüz ve fiyat konusunda anlaştınız. Ne kadar kaparo alacaksınız? Satış işleminde kaparo aldığınızda Alıcı adayının  vazgeçmesi durumunda mağdur durumda kalmamanız için bir  “Ön Satış Vadii Sözleşmesi” düzenlemeniz gerekecektir. Aynı mağduriyet Alıcı içinde geçerli olabilir.  Bu kontratta Alıcı ve Satıcı’nın sorumluluklarını doğru biçimde ifade etmeniz lazım. 

Eğer mülkünüzü satmaya karar verdiyseniz, bu süreçleri doğru ve hızlı yönetecek bir Yaşar Gayrimenkul Danışmanı ile çalışmanızı Size öneriyorum.