Yasemin KILIÇ


YAZ MEYVELERİ VE PORSİYONLARI

Yaz mevsiminin en güzel yanlarından biri de birbirinden güzel, renkli ve elbette sağlıklı meyveleri. Her biri birbirinden lezzetli ve vücudumuza çok önemli faydalar sağlıyor. Peki hangi meyve ne kadar faydalı ve en önemlisi doğru faydayı sağlamak için ne kadar tüketmek gerekiyor?


Yaz mevsiminin en güzel yanlarından biri de birbirinden güzel, renkli ve elbette sağlıklı meyveleri. Her biri birbirinden lezzetli ve vücudumuza çok önemli faydalar sağlıyor. Peki hangi meyve ne kadar faydalı ve en önemlisi doğru faydayı sağlamak için ne kadar tüketmek gerekiyor ?

Çeşit çeşit, rengarenk meyvelerin olduğu yaz mevsiminde meyve yemeye dur demek biraz zordur. Çünkü kısa sürede çıkıp kısa sürede hızla mevsimi geçen, kış boyu beklediğimiz bu meyvelerin tadına doyum olmuyor gerçekten de. Avuç avuç kiraz, doyana kadar karpuz, salkım salkım üzüm, sulu sulu yeşil erik vs. derken fazlaca yediğimiz kesin. Evet bu güzel meyvelerin hepsi çok yararlı ama onların da bir porsiyon miktarı var. Gelin bu birbirinden leziz ve sağlıklı yaz meyvelerinin faydalarına ve ne kadar tüketmemiz gerektiğine birlikte bakalım...
 

KİRAZ: Kirazın diüretik etkisi ve pürin metabolizmasını düzenlemesinden dolayı gut hastalığına yararı hiç göz ardı edilemez. Düzenli kiraz tüketiminin kandaki ürik asidin düşürülmesinde yarar sağladığı birçok araştırmada belirtilmiştir. Bolca potasyum ve polifenol içeren kiraz, kan basıncının dengelenmesinde de etkilidir. Melatoninin doğal kaynağı olan kiraz, uyku düzensizliği yaşayanlar için de yararlı olmakla birlikte, glisemik indeksi de düşük olduğu için birçok meyveye nazaran kan şekerini de dengeleyerek ani ve hızlı yükseltmiyor. Bir porsiyon kiraz, mevsiminde 10-12 adet tüketilebilir.

KAYISI: A vitamininin en iyi kaynaklarından biri olan kayısı, diyet lifi açısından da zengin ve önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple hem göz sağlığı hem de kabızlık sorunu yaşayanlar için çok yararlı bir meyvedir. Her bir kayısı 15 kalori enerji veriyor o nedenle, bir porsiyon için 7 adet taze kayısı ideal meyve porsiyonuna eşittir.


YEŞİL ERİK: Hem C vitamini hem de lif açısından değerli olan, ülkemize özgü yeşil erik tam bir bağışıklık sistemi güçlendiricidir. Fakat yeşil erik sadece su içermez, aynen salatalık gibi istediğin kadar yiyebilirsin diyebileceğimiz bir meyve değildir maalesef. Yeşil erik endorfin salınımını arttıran, doğal bir enerji veren meyvedir. Niasin içerdiği için kan şekerini kontrolüne yardımcı özelliği de bulunur. Bir avuç kadar 8-10 adet yeşil erik, bir porsiyon meyveye eşittir.

 

KARPUZ: Yaz deyince ilk akla gelen meyvelerden biri de elbette karpuzdur. %95 oranında su içeren karpuz A ve C vitamini, magnezyum, potasyum ve likopen antioksidanı içerir.  Yüksek su içeriği ile toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve serinletici bir etkiye sahiptir. Sindirimi oldukça kolay olan karpuz, aynı zamanda böbreklerin aktif bir şekilde çalışmasına da destek olur. İçeriğindeki likopen sayesinde kanserin oluşumunu ve gelişimini önleyici etkisi vardır. 2 parmak kalınlığında (yarım ay şeklinde) bir dilim karpuz ; sağlıklı olarak bir porsiyon meyveye eşittir.

ŞEFTALİ: Şeftalide beta karoten ve C vitamini bulunmakta ama asıl önemli olan bu meyvede göz sağlığı için önemli rol oynayan zeaksantin ve lutein antioksidanlarının yüksek oranda bulunmasıdır. Göz sağlığına çok etkili olan şeftali potasyumdan da zengin bir meyvedir. Hipertansiyon hastalarına, tansiyonu düzenlediği için yaz mevsiminde her gün bir adet yemesi tavsiye edilmektedir. Zayıflama diyetlerinde rahatlıkla tüketilebilecek meyvelerden biridir. Günde 1 orta boy şeftali en ideal porsiyondur.

ÇİLEK: Vitamin ve mineral açısından en zengin meyvelerden biri olan çilek, B, C ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve potasyum açısından da oldukça zengin bir meyvedir. Antioksidan olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiren çileğin, kansere karşı da koruyucu özelliği vardır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Potasyum içeriğinin yüksek olması sayesinde tansiyonu dengelemeye de yardımcı olur. Diş etlerini güçlendirir ve ağız kokusunu giderir. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Cildi nemlendirip taze bir görünüm kazandırır ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir. 12-14 adet çilek bir porsiyon meyveye eşittir.


YENİ DÜNYA: Besleyici değeri en yüksek olan yaz meyvelerinden biridir. Folik asit, A, B6 ve C vitaminleri, karotenler ve luteinden zengindir. Hamile ve emziren anneler için de çok yararlı olan yeni dünya, pektinden de zengin olduğu için sindirimi rahatlatan nadir meyvelerden biridir. Bir avuç dolusu 6-7 adet yeni dünya, bir porsiyon meyveye eş değerdedir.


ÜZÜM: C ve K vitamini, potasyum, demir, fosfor içeren üzüm iyi bir enerji kaynağıdır. Kansere karşı koruyucu etki sağlayan üzüm dolaşım ve sindirim sistemine de destek sağlar. Güçlü antioksidan içeren üzüm ; karaciğeri temizler, böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler. Yaklaşık 25 karışık boy üzüm, bir porsiyon meyveye eşittir.